Theater &
verhalen voor
volwassenen

Download brochure

Frank Degruyter speelt en vertelt sinds meer dan 25 jaar voor jongeren en volwassenen. Hij bewerkt bestaande teksten en verhalen of schrijft zijn eigen materiaal. In de voorstellingen krijgen zowel verhalen, poëzie als theater een plaats. De teksten zijn nooit vrijblijvend en worden telkens gekleurd met fijnzinnige humor die net zo goed doet glim- als grimlachen.

Voorstellingen

Grimmlachen

Frank Degruyter vertelt bekende en minder bekende verhalen van de gebroeders Grimm. Omdat die sprookjes in hun oorspronkelijke versie voor onze moderne oren een beetje braaf en saai klinken, maakt hij er zijn eigen versie van. Stouter, donkerder, krasser, geheimzinniger, grappiger en bovendien in taalvarianten uit alle hoeken van het land. Wellicht sluit de sfeer van de verhalen zo dichter aan bij de mondeling overgeleverde vertellingen, voor de Grimm Brothers ze een beetje ‘corrigeerden’. Een grimmige voorstelling voor ‘gniffelig’ luisterplezier...

FILE !

Aan de Sterre staat een File. Dat is geen nieuws, maar deze File is bijzonder.
Deze File blijft duren, een goed uur lang. Iedereen heeft er zijn zegje over en dus vertelt Frank op meer dan 50 verschillende manieren het verhaal over dezelfde File.

Een hilarisch verhaal over ‘stilstaand verkeer’. De File wordt alleen maar langer, vervelender, zenuwslopender. Dringend tijd om die ‘File’ onder handen te nemen.

Met ‘FILE !’ van Frank Degruyter staat u voor het eerst lachend aan te schuiven aan de Sterre in Gent. U vervloekt van ganser harte de snoodaard van dienst. U slaat wild in het rond, ondanks de aanwezigheid van 100 getuigen. Kortom, ‘FILE !’ is BEVRIJDEND.

‘FILE !’ is geïnspireerd op ‘Stijloefeningen’ van Raymond Queneau. Het is een absurd-grappige voorstelling over ... juist.
‘FILE’ is spelen met taal, met nieuwe taal, met oude taal, met uw taal :
van spijkerschrift tot getwitter, het zit allemaal in ‘FILE !’
‘FILE !’: u weet wat u ziet, u ziet wat u hoort, u hoort wat u na een tijdje al lang weet.
‘FILE !’: een voorstelling waarvoor mensen in de rij staan. En zo hoort het !

STOUTE STANDJES

Erotische verhalen van vroeger en nu

Hoe je het ook draait of keert, mensen zijn gefascineerd door alles wat te maken heeft met erotiek en seks. We willen verleiden en verleid worden. We worden met seks om de oren geslagen in film en reclame, in boekjes en blaadjes. Het internet is een oneindige bron van al dan niet smaakvolle ideeën.

‘Een man dient toch alles te weten ! Hij moet zich onderscheiden op velerlei gebieden, hij moet je als vrouw toch inwijden in het spel van de hartstochten, in de genietingen van het leven, in alle mysteriën?’, zo verzucht Flauberts Madame Bovary.

Welnu, laat mij dan maar eens de lakens uitdelen ! Ik wil u alle hoeken van de kamer laten zien zonder u de gordijnen in te jagen. Ik wil u verboden vruchten voorschotelen. U zult slikken van verlangen en alvast met uw tong langs de lippen proberen voor te proeven zodat u de lekkernij die u straks tot u zult nemen met nog meer smaak dan anders … lust.

Een voorstelling over seks en andere bereide gerechten voor een al dan niet ervaren publiek vanaf 16 jaar.

1001 nacht

EROTISCHE EN ANDERE VERTELLINGEN UIT 1000 EN 1 NACHT

Koning Sjariaar die heerst over de halve wereld is een beetje woest omdat zijn vrouw hem bedriegt.
Met een slaaf.
Met een slaaf, in Godsnaam !

Hij moordt alles uit wat in zijn paleis een rok draagt (en in een islamitisch paleis is dat nogal wat).
En hij beslist zijn honger en lust elke nacht te stillen met een maagd.

Tot plots Sherazade, de dochter van de vizier, met de koning tussen de lakens kruipt.
Na enig gestoei met de grote vorst vertelt ze hem een verhaal.
Ze houdt hem aan het lijntje.
En de koning luistert, hij luistert, hij luistert.
Met rode oortjes.

Frank vertelt verhalen over moedige prinsen, hunkerende koninginnen, over gevaarlijke rovers en dappere slavinnen, over meisjes, mooi als de volle maan en over slaven die aan elk verlangen van hun meesteressen voldoen.

Van het Westelijk Front geen nieuws

HERDENKINGSVOORSTELLING Wereldoorlog 1

In januari 1929 verscheen ‘Van het Westelijk Front geen nieuws’ van Erich Maria Remarque. Het boek gaat over de lotgevallen van een aantal Duitse soldaten aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd meteen na het verschijnen verboden door de Duitse overheid.

Het is een aangrijpend en ontroerend verhaal over de manier waarop de oorlog het leven van die jonge mannen vernielt. Het boek werd in 1931 al twee keer verfilmd.

‘Van het Westelijk Front geen nieuws’ is zonder meer het sterkste anti-oorlogsboek uit de wereldliteratuur.

De voorstelling kan begeleid worden door Brecht Degryze op accordeon. Zijn muziek versterkt de sfeer en de weemoed van het verhaal.

Liefdesverhalen

‘Floris en Blancefloer’, ‘Paris en Helena’ en ‘Romeo en Julia’ zijn drie klassiekers uit de wereldliteratuur. Klassieke verhalen wel, maar daarom nog niet gekend. Frank stopt deze verhalen in een nieuw kleedje. Hij doet dat met heel veel respect voor het origineel maar toch speelt hij met taal en tekst dat het een lieve lust is. Het gaat tenslotte om liefdesverhalen. ‘In de Wolken’ van Frank Degruyter is verteltheater vol spanning, humor en romantiek. Voor fijnproevers !

Wijze vertellingen

‘Wijze’ vertellingen kun je op twee manieren begrijpen. In het Nederlands bedoel je: verhalen die ons wijsheid willen bijbrengen, ons iets willen leren. In het Gents betekent ‘wijs’: boeiend, leuk, interessant. Frank Degruyter combineert de twee betekenissen in verhalen die ons iets vertellen over onszelf.

In ‘Wijze vertellingen’ proberen mensen de realiteit naar hun hand te zetten. Het gaat over geld en macht, over waarheid en inbeelding, over de kleine kantjes en de grote dromen. Over hebzucht en afgunst, over wraak en mededogen. Kortom, over leven...en dood.

De teksten zijn nooit vrijblijvend maar hebben altijd weer dat fijne laagje humor of ironie waardoor ‘de boodschap’ op een lichtvoetige manier wordt gebracht. Het zijn teksten die ergens over gaan. Dit is een bewuste keuze, als antidotum tegen vaak banaal vertier.

Deze voorstelling kan aangevuld worden met Kerstverhalen van vroeger en nu.

Vertelwandelingen

De voorbije jaren organiseerde Frank tijdens de Gentse Feesten vertelwandelingen met telkens andere verhalen. Hij neemt je mee op sleeptouw door een minder bekend stukje Gent. Je wandelt door straten en buurten waar je zelden of nooit komt en je ontdekt straatnamen waarvan je niet wist dat ze bestaan. Onderweg hoor verhalen over de zinnige en onzinnige kantjes van de mens.

De wandelingen duren tot 2 uur en kunnen op elk moment van de dag .

Verdwalen met verhalen kan ook bij jou in de tuin of in de woonkamer of op alle andere plaatsen.